zondag 18 augustus 2013

Kijk anders naar het leven. Positieve energie

8We kunnen er niet omheen. Op straat, in laatjes, bij kroegen.. overal vinden we ze; kurken! De kunst is, om eens geheel anders te kijken naar dit soort vondsten.  Je kunt denken; "mensen slingeren overal wat rond". Maar, je kunt ook denken: "wat is de structuur van deze vondst, wat voor lijm kan ik het beste ervoor gebruiken, of: het lijkt wel een.. "(vul dat zelf maar in. Als je op een andere manier (lees: positief!) Leert kijken naar de simpelste dingen, kijk je ook anders tegen het leven aan. Een voorbeeld;

Je loopt op straat. Deze stad zie je voor het eerst, en je bent op zoek naar (vul in). Je ziet dat deze stad aardig is bevuild.  Blikjes, dopjes, kurken, noem maar op. Je mompelt bij jezelf; "wat een @#÷& troep"
Hierdoor begin je je goede humeur al uit te zwaaien. Want zeg nu zelf: dat soort uitspraken zijn niet bepaald positief, toch? Je loopt verder, en tuurt nog naar de grond.  Je breekt bijna je nek over een dopje. Weer begin je te chagrijnen. Hoe zou je dit soort momenten nu eens wat positiever kunnen beleven? Oke, ik geef je wat nadenktijd. ******

Door de sterretjes kun je zo weer verder lezen na het denken, je hoeft niet te zoeken.

Oke, deze momenten kun je op verschillende manieren positiever beleven.
Tip 1; probeer eerst eens anders te kijken naar je omgeving. Hoe ziet het eruit, wat voor bomen staan er, wat vind je mooi aan de omgeving? Als je hier al over nadenkt, sta je al wat positiever tegenover eventuele minderheden. Denk bijvoorbeeld: " wat een mooi stadje, de mensen zijn zo vrolijk, en de bomen staan in bloei" in plaats van " wat een vreselijke stad, iedereen loopt in de weg, en die bomen staan voor mijn zon!"

Door zo'n kleine aanpassing te maken in je denkvermogen,  straal je al wat meer positieve energie uit. Mensen zullen je eerder aanspreken, dan wanneer je mopperend iedereen voorbij beent. Want zeg nou zelf; als jij iemand wil vragen hoe laat het is, vraag je dat toch liever aan een lachende vrouw die geniet van het weer, dan aan iemand die als een zuurpruim voor zich uit staart? Probeer te denken vanuit een andere beleving. Ik zeg "probeer". Dus als het je moeite kost, is dat geen ramp.
Dit zijn kleine "oefeningetjes" die je al wat meer positieve energie geven.

Maar even terug naar de kurk. Kijk er eens naar. Schrijf het eerste wat in je opkomt op. Bijvoorbeeld "droog". Verzin daarna verschillende manieren om je te vermaken met de kurk. Dit klinkt misschien heel kinderachtig,  maar zo doe je inspiratie op. Denk bijvoorbeeld aan:

*kurk kan drijven
*kurk neemt vocht op

Dit soort kenmerken helpen je inspiratie op weg helpen.
Zo kun je uit dit voorbeeld bedenken: ik maak een bootje van de kurk.
Omdat het kan drijven. Dit is maar een klein voorbeeld. Je kunt zo groot denken als je zelf wilt. Een kurk is namelijk maar een klein voorwerp.
Je kunt dit ook doen met bijvoorbeeld een boomstam, een stuk stof, of een oud bankstel! Zo zul je zien, dat je creatiever bent, dan dat je in eerste instantie dacht. Weer wat positiefs opgemerkt aan jezelf. Dat mag best gezegt (en beloond) worden! Geeft een goed gevoel, he?

Probeer nu te denken aan de doelgroep. We hebben nog steeds de kurk als voorbeeld. Wil je iets maken/bedenken voor kinderen, ouderen, volwassenen, of jezelf? Waar moet het voor dienen? Hier een voorbeeld van doelgroepen en hun eventuele doelen;

Ouderen

Deze mensen hebben niet veel nodig om tevreden te zijn.
Wat ze vaak leuk vinden, zijn persoonlijke dingen. Bijvoorbeeld een prikbord, of een fotolijst. Hier kunnen ze namelijk zelf foto's voor selecteren. Ook een vaas doet het vaak goed!

Kinderen

Zoals je misschien weet, zijn kinderen speels. Er moet mee gespeeld kunnen worden, en het moet degelijk zijn.  Een autootje of bootje is gemakkelijk te maken. Maar als het om een meisje gaat, kun je van de kurk(en) een lijst maken om een spiegel heen. Zodat ze haar plaatjes en fotos daarin kan prikken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zend ons een berichtje!