dinsdag 21 januari 2014

Bij-zaak: Zelf bouwen VS kopen van bijenkasten

Zoals jullie weten, is ''bijen houden'' ook één van mijn bezigheden. Maar, wat houd dat in? Dat is niet samen te vatten in een kort verhaal. Wat ik jullie wél kan voorschotelen; een (honing)zoetsappige blogpost. Waarover? De basis van het bijenhouden; de kast. Je hebt natuurlijk verschillende kasten. En dan heb ik het nog niet eens over de doelen ervan, zoals kasten voor koninginnenteelt. 

Nee, we gaan het hebben over deze 2 ''teams'':

* Team A: de zelfbouwers

&

* Team B: de kopers 


Materiaalkeuze

Wat wordt het meest gebruikt, wat is het goedkoopste, het meest duurzame, en wat kun je beter NIET gebruiken? Dat zullen ronduit de meest voorkomende vragen zijn, wanneer men begint over doe-het-zelf-kasten. Daar kan ik kort over zijn, en in grote lijnen 1 ding over verklappen:

(Red-ceder) hout
Het voordeel van hout is, dat het beter bestand is tegen vogels en andere indringers.

Kunststof 
Voordeel hiervan, is dat het lichter is dan (de meeste soorten) hout. Het rot minder snel, en het isoleert beter dan hout.

Multiplex
Is (één van de goedkoopste) soorten hout. Alleen erg dun, en niet erg duurzaam.

Voordelen van zelfbouw

Leuk hoor, dat zelf bouwen van kasten. Je ziet het al helemaal voor je. Maar; waarom zou je ervoor kiezen, om zelf te bouwen? In plaats van kopen? Hier de voordelen!

* Goedkoper. Een gemiddelde (zelfgebouwde) kast, kost naar schatting +- € 40,- 
   Terwijl een gekochte kast al snel tussen de € 100,- en € 250,- ligt!

* Creatiever/origineler. Als je zelf een kast maakt, kun je je eigen ontwerp maken. Let wel op: als je verf gebruikt,gebruik dan speciale (bij vriendelijke) verf!  Anders breng je de gezondheid van de bijen in gevaar.

* Meer keuze. Meer keuze uit materiaal, aantal ramen, grootte..

Nadelen van zelfbouw

* Meer werk. Je zult veel moeten zagen, meten, timmeren.
* Ervaring. Je zult veel (timmer)ervaring nodig moeten hebben, en een scherp oog voor detail. Een millimeter teveel, of te weinig, en het past niet!


Geen bijenkast kunnen maken,of vinden? Geen paniek. Sommige bijen zijn eigenzinnig, en kiezen liever hun eigen stekkie...Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zend ons een berichtje!